Deze hoeveelheid water drink je best per dag

Het is algemeen geweten dat je water moet drinken om uitdroging te voorkomen, maar hoeveel precies? Amerikaanse onderzoekers hebben een en ander vastgelegd en stelden ook een gemakkelijke formule op.
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

Te weinig drinken is niet goed en te veel ook niet. En als het zo warm is als nu, kan het belangrijk zijn om voldoende de keel te smeren. Wetenschappers van de Amerikaanse Mayo Clinic in Minnesota legden voor mannen en vrouwen daarom het ideale aantal glazen vast. Mannen drinken daarom best 13 glazen water per dag (ongeveer 3 liter) en vrouwen 9 (ongeveer 2,2 liter).

Eenvoudige formule

Natuurlijk zijn er grote verschillen op individueel vlak. Daarom kwamen de onderzoekers ook op de proppen met een eenvoudige formule om te berekenen hoeveel water je nu best drink. Je moet je gewicht delen door dertig en dan weet je hoeveel liter je dagelijks moet drinken.

Fysieke inspanningen

Ook die formule hangt af van factoren als het weer of fysieke inspanningen. Zo raden onderzoekers van The American College of Sports Medicine aan om voor elk halfuur dat je sport, nog eens 35 centiliter extra te drinken. Als je je niet dorstig voelt en je urine is licht van kleur, heb je voldoende gedronken.