Deze heel populaire verzamelingen kunnen binnen twee jaar niets meer waard zijn

Deze heel populaire verzamelingen kunnen binnen twee jaar niets meer waard zijn

Problematisch besluit

Oude postzegels in Belgische frank of euro zijn tegen 2023 niets meer waard. Tegen die tijd zal Bpost ze niet meer aanvaarden. Het handmatig controleren van de zegels kost teveel tijd. Hierover reageert postzegelexpert Bart Van Acker bij de Inspecteur op Radio 2. De luisteraars reageren verontwaardigd: dit besluit vormt een groot probleem.

Er bestaan twee soorten groepen verzamelaars: de actieve en de passieve. De actieve: knippen gebruikte postzegels van brieven en gaan naar postzegelclubs. De passieve: kopen gedurende een lange tijd alle mogelijke postzegels die Bpost uitgaf.

?Deze beslissing treft vooral de groep passieve verzamelaars. Het argument is: "Zelfs al doen we niet meer mee in de verzameling, we kunnen er nog altijd een brief mee versturen. Maar dat belangrijkste argument om te blijven kopen wordt nu teniet gedaan."

Nog twee jaar de tijd

Volgens Bart is het onmogelijk om alle stempels op brieven te plakken en te versturen."We krijgen ongeveer 22 maanden om die postzegels te versturen. Dat betekent dat elke verzamelaar vanaf vandaag drie tot vier brieven per dag moet versturen."

De optie om postzegels om te ruilen, zou er moeten zijn, vindt Bart. "Er is hier geen sprake van een omruiloperatie waarbij mensen die oude postzegels omruilen naar zegels in onbeperkte waarde."