Deze familie leefde een jaar zonder suiker. Dit is het effect.

Deze familie leefde een jaar zonder suiker.  Dit is het effect.

De Amerikaanse familie Schaub is in een bijzonder experiment geslaagd. Zij aten een jaar zonder suiker, behalve één dag per maand waarop ze dessert aten. Het idee kwam van Eva Schaub, de moeder van de familie. Niemand in het gezin Schaub heeft last van overgewicht of hart- en vaataandoeningen dus Eva ging ervan uit dat het gezin een gezonde levensstijl had. Maar op een dag zag Eva een documentaire op televisie over de slechte effecten van suiker. Nadat ze dat gezien had, besloot ze om samen met haar gezin een jaar geen suiker te eten.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het bleek voor Eva ook moeilijk om inkopen te doen, want suiker zit echt overal in, zelfs in voedsel waarbij ze het niet zou verwachten zoals kip of worst. Volgens haar wordt suiker overal toegevoegd zodat het eten smakelijker is, goedkoper geproduceerd kan worden en langer houdbaar is.

De resultaten van een jaar zonder suiker zijn verrassend. De familie Schaub verloor geen gewicht maar volgens Eva was dat de bedoeling ook niet. Wel voelden ze zich veel gezonder en werden ze veel minder ziek. Zelfs hun verkoudheden waren veel minder erg en ze genazen sneller.

Eva heeft een boek geschreven over haar jaar zonder suiker. 'Year of no sugar: a memoir' bevat verhalen, tips en recepten voor een leven zonder suiker. Het boek kwam eerder deze maand uit. Ze maakte ook een filmpje waarin ze met haar gezin op zoek gaat naar voedsel dat geen suiker bevat, een haast onmogelijke taak.

http://vimeo.com/80738647