Deze drie gewoontes verstoren je slaap

Deze drie gewoontes verstoren je slaap

Onze slaap is verdeeld in cycli, waardoor het normaal is dat je tussen twee cycli door even wakker wordt. Het is echter heel vervelend als je daarna de slaap niet meer kan vatten. De Amerikaanse slaapspecialist dr. Michael Breus heeft enkele tips voor jou.

1. Ga niet naar het toilet

Het is verleidelijk om de verveling te doorbreken en even je blaas te gaan legen. Dat is volgens dr. Breus geen goed idee: "Alleen al door rechtop te gaan staan, verhoog je je hartslag, waardoor je actiever wordt. Je hartslag moet echter laag zijn om in slaap te vallen. Sta je op, dan wordt het dus lastiger om de slaap weer te vatten."

2. Check het uur niet

Wanneer je wakker ligt, wil je natuurlijk weten wanneer je wekker zal afgaan. Toch is het beter om niet te weten hoe laat het is. "Kijk niet naar de klok als je wakker schrikt. Dat zet je ertoe aan om uit te rekenen hoeveel uren je nog hebt voor je wekker je slaap ruïneert, wat zorgt voor stress. Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen zodat je weer indommelt.”

3. Grijp niet naar je smartphone

Je smartphone is waarschijnlijk nog de grootste boosdoener bij slaapgebrek. Het licht van je scherm onderdrukt het slaaphormoon melatonine, de stof die ervoor zorgt dat we willen slapen wanneer het donker wordt. Weersta dus de drang om je smartphone te nemen en leg hem desnoods op een paar meter van je bed.

Slaapwel!