Deze diertjes kunnen het einde van de wereld overleven

Deze diertjes kunnen het einde van de wereld overleven

In Scientific Reports, een wetenschappelijk magazine, hebben onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Harvard een artikel gepubliceerd waarin ze beweren dat waterbeertjes de laatste overlevers op aarde zullen zijn.

De wetenschappers lijsten enkele catastrofen zoals supernova's, inslaande asteroïden en gammastralen op, maar geen enkele van deze doemscenario's zal het einde van dit diertje betekenen. Hij zal zeker nog 10 miljard jaar overleven en dat is langer dan de mens.

Onverwoestbaar

De beestjes zijn haast onverwoestbaar. Ze zijn slechts 0,1 tot 1,5 milimeter groot en kunnen 30 jaar zonder eten. Bovendien blijven ze ook zonder zuurstof leven en kunnen ze temperaturen van -270 tot 150 graden aan. Enkel als de zon dood is, zullen de beerdiertjes sterven.

Onderzoeker David Sloan vertelt dat het leven op een leefbare planeet moeilijk uit te roeien is: “Veel soorten of complete geslachten kunnen uitsterven, maar het leven gaat door.”

Buitenaards leven

Volgens onderzoeker Rafael Alves Batista zou er elders in het heelal ook leven kunnen zijn: "In die context is het echt nuttig om te zoeken naar leven op Mars en in andere delen van het zonnestelsel. Als beerdiertjes de meest veerkrachtige soort op aarde zijn, wie weet wat er dan nog meer is?"