Deze deurhendel vernietigt bacteriën

Deze deurhendel vernietigt bacteriën

We weten het allemaal: deurklinken op publieke plaatsen, en in het bijzonder een openbaar toilet, zijn een broeihaard voor bacteriën. Talrijke ziektekiemen worden zo razendsnel verspreid.

Twee Hongkongse studenten bedachten hiervoor een oplossing. Sum Ming Wong (17) en Kin Pong Li (18) presenteerden op de Intel International Science and Engineering Fair, een wetenschapswedstrijd voor studenten, namelijk een deurhendel die zichzelf desinfecteert.

De hendel is een eenvoudige cilinder van helder glas die bedekt is met een speciale stof, het mineraal titaandioxide. En dat mineraal heeft een bijzondere eigenschap: het breekt heel goed bacteriën af. Maar titaandixiode werkt nog beter in combinatie met UV-stralen. En daarom brachten Wong en Li in de glazen cilinder een sterke LED (Light Emitting Diode) aan. Die LED zendt dan UV-stralen uit doorheen de deurhendel zodat de titaandioxide uitstekend alle bacteriën op de hendel vernietigt.

De LED werkt wel enkel op elektrische stroom. Dit losten de twee studenten op door een speciale versnellingsbak met tandwielen te ontwerpen. Telkens als de deur opengaat en sluit, zet de versnellingsbak de beweging van de tandwielen om in elektriciteit die gebruikt wordt voor LED. Zo werkt de klink dus helemaal zonder een externe energiebron.

Wong en Li beweren dat hun uitvinding 99,8% van alle bacteriën doodt. Bovendien stellen de twee dat de ingenieuze deurhendel helemaal niet duur is. Voor ongeveer 13 dollar denken ze een exemplaar te kunnen produceren.

Wong (links) en Li (rechts) bij hun uitvinding © Laura Buitrago