Deze computer leest van je gezicht af hoeveel pijn je hebt

Deze computer leest van je gezicht af hoeveel pijn je hebt

Amerikaanse onderzoekers hebben software ontwikkeld die de gezichtsuitdrukking van kinderen kan lezen en zo kan meten hoeveel pijn ze hebben. De technologie kan gebruikt worden om pijnbestrijding effectiever aan te pakken.

Momenteel wordt pijn in ziekenhuizen gemeten door simpelweg te vragen aan de patiënt om hun pijn een score van een tot tien toe te kennen. "Maar in de pediatrie is dat moeilijk. Kinderen kunnen die vraag moeilijk op een betekenisvolle manier beantwoorden. Een kind van twee jaar heeft de cognitieve en conceptuele mogelijkheden nog niet om te denken in deze termen", zegt hoofd van het onderzoek Jeannie Huang.

En vertrouwen op de beoordelingen van verpleegsters of ouders is ook niet de perfecte methode. Het is extreem moeilijk om te weten hoeveel pijn iemand anders heeft. Bovendien worden controles in een ziekenhuis op specifieke tijdstippen uitgevoerd, waardoor het kan voorvallen dat de verpleegsters het kind niet ziet wanneer de pijn het ergst is.

Het accuraat meten en controleren van pijn is belangrijk. Onderzoek toonde al aan dat de onderbehandeling van pijn gelinkt is aan een slechtere behandeling.

In totaal worden zo'n 46 verschillende gezichtsbewegingen geanalyseerd om te zien hoeveel pijn een patiënt heeft.  Deze informatie werd dan vergeleken met de informatie die de kinderen, de ouders en het verplegend personeel gaven. "De software gaf een goede tot zeer goede nauwkeurigheid aan", klinkt het.