Deze buideldieren sterven uit omdat ze te veel seks hebben

Deze buideldieren sterven uit omdat ze te veel seks hebben

De volgende keer dat je je buren weer hoort rollebollen naast je slaapkamer, schuif dan het volgende bericht onder hun deur. In Australië heeft de regering twee soorten breedvoetbuidelmuizen op de lijst van bedreigde diersoorten moeten zetten omdat ze te veel vrijen.

Een burn-out van te veel seks

Tijdens het paarseizoen racen de muizen rond om met zoveel mogelijk soortgenoten van het andere geslacht seks te hebben. Er komt geen voorspel aan te pas, enkel reproductieve actie. Die weken zijn heel stresserend voor de dieren, en dan vooral voor de mannetjes. Zij zijn de enige die het stresshormoon cortisol aanmaken. Het hoopt zich in de kleine lichaampjes op tot giftige concentraties en beschadigt het auto-immuunsysteem van de muizen. Dat leidt dan weer tot interne bloedingen en uiteindelijk de dood.

De muizen hebben altijd al een overactief seksleven gehad, maar de daaropvolgende sterfte van de mannetjes weegt nu extra zwaar door. Het voortbestaan van de diersoort staat ook onder druk van verschillende externe factoren. Hun leefomgeving krimpt, de klimaatverandering laat zich voelen en steeds meer roofdieren rukken op in hun buurt, schrijft CNN.

Ondertussen wordt het aantal exemplaren van de breedvoetbuidelmuis met een bruine staart en die met een zilveren kop op nog maar een honderdtal geschat. Een oplossing voor het probleem zou zijn om de dieren te verhuizen naar koudere streken, waar minder jagers zitten, maar de wetenschappers weten niet hoe de muizen daarop zouden reageren.