Deze Brusselse robot kan zichzelf genezen

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel zijn erin geslaagd om een robotarm te maken die zichzelf kan genezen. Na een messteek groeide de 'wonde' volledig terug toe.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Fans van Terminator kunnen al beginnen dromen, want een team van de VUB heeft een robotarm ontwikkeld die kan herstellen van een blessure. De mechanische arm kan gestoken worden door een mes en volledig van de aanval genezen. Het geheim is dat de onderdelen werken op luchtdruk.

"Biedt mooie perspectieven"

Er zijn drie delen van de robot die zelfhelend zijn: de grijper, de robothand en de kunstmatige spier. Ze bestaan uit kleine blokjes polymeer, die samensmelten als ze opgewarmd of afgekoeld worden. De onderzoekers lieten de onderdelen gecontroleerd beschadigen met een mes en elk van hen herstelde opnieuw naar hun originele vorm.

Volgens prof. Bram Vanderborght van Brubotics en Flanders Make "bieden de uitkomsten van het onderzoek mooie perspectieven". "Robots kunnen niet alleen lichter en veiliger gemaakt worden, maar kunnen straks ook langer zelfstandig werken zonder telkens gerepareerd te moeten worden."