Deze app werkt prikangst bij kinderen weg

Deze app werkt prikangst bij kinderen weg

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht heeft een app ontwikkeld die de angst voor bloedprikken bij kinderen wegneemt. De Prik!-app bereidt kinderen van drie tot negen jaar spelenderwijs voor op een bloedafname.

Het is de bedoeling dat ze het roze monstertje de weg leiden wanneer het een bezoekje brengt aan het ziekenhuis. Ze moeten het beestje stap voor stap door het gebouw loodsen en bij elke fase wordt uitleg gegeven. Op die manier krijgen de kinderen de controle over wat er staat te gebeuren.

Door fantasie te koppelen aan de ingreep, leren kinderen hoe ze een prikje prettiger kunnen maken. Het kind kan er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een ouder op de schoot te zitten, televisie te kijken of een liedje te zingen.

Karen de Vooght, specialist van het Universitair Medisch Centrum van Utrecht, testte de app bij 180 kinderen en ontdekte dat het de ervaring effectief minder pijnlijk maakte. "Dat onderstreept de toegevoegde waarde van informeren en kinderen het gevoel geven dat zij de controle hebben", vertelt ze.

Soms kan het lang duren om een kind te kalmeren en op zijn gemak te stellen voor een prik. Deze app kan dat proces versnellen en dokters een handje helpen.