Deze alarmklok wekt je met de geur van koffie en croissants

Deze alarmklok wekt je met de geur van koffie en croissants

De scherpe bieptoon van een wekker is niet het meest aangename geluid om mee wakker te worden. Daarom ontwikkelde Guillaume Rolland, een Franse student, een alarmklok die ons op een veel zachtere manier uit onze diepste slaap kan halen. De klok verspreidt namelijk verkwikkende geuren, zoals deze van koffie en croissants, door onze slaapkamer.

De SensorWake heeft de bedoeling om je op een effectieve en tegelijk ontspannende manier te wekken. Op een zelfgekozen tijdstip zendt de klok geuren uit. Een assortiment van aroma's is beschikbaar. Zo kan je niet alleen kiezen voor de geur van een vers ontbijt, maar ook voor de geur van versgemaaid gras, de zee of perzik.

Op de Google Science Fair 2014, een online wetenschapswedstrijd, werd zijn model erkend als een van de vijftien nieuwe uitvindingen die de wereld kunnen veranderen. Vol goede moed plaatste de student zijn ontwerp op Kickstarter, een online platform voor fondsenwerving.

"Ik vind dat nu, in de drukke 21e eeuw, iedereen het recht heeft om gelukkig en vredevol wakker te worden. Daarom maakte ik dit snufje", vertelt Guillaume.

De wekker heeft de vorm van een kubus. Op het bovenste vlak is er een aansluiting voor een geurpatroon. Het is een beetje vergelijkbaar met de inktpatronen die je in je printer doet. En net zoals je bij een printer kan kiezen voor kleurpatronen of zwart-witpatronen, kan je bij deze wekker ook verschillende patronen kiezen. Je kiest gewoon de geur waarvan jij denkt dat dit je het gelukkigst zal maken in de ochtend. Een patroon is goed voor zo'n 60 wekbeurten.

Na onderzoek kon de Franse student de wekker zo creëren dat hij net de juiste dosis van de geur uitstrooit. Die dosis leidde ertoe dat maar liefst 99 procent van de 100 proefpersonen wakker werd binnen de twee minuten. Zonder enig spoor van ochtendhumeur.

Om er zeker van te zijn dat de persoon niet terug in slaap valt en zo een belangrijke vergadering mist, heeft de klok ook een audioalarm dat na drie minuten automatisch begint te spelen.

De alarmklok kan nu al besteld worden via Kickstarter voor een prijs van 60 euro. In deze prijs zijn ook twee patronen naar keuze inbegrepen. Als het doel van 50.000 euro is bereikt via crowdfunding, dan zal het product vanaf november op de markt komen.