Deze accu kan op 1 minuut opgeladen worden

Deze accu kan op 1 minuut opgeladen worden

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Standford hebben een accu uitgevonden die zeer snel kan worden opgeladen. De accu is gemaakt van aluminium in plaats van lithium en kan op een minuut volledig worden opgeladen. De uitvinding zal volgens de onderzoekers in de toekomst als alternatief dienen voor de lithium-ion accu's die nu gebruikt worden voor elektrische auto's en smartphones.

Als de accu op de markt wordt gebracht, zou dat een positieve invloed kunnen hebben op de verkoop van elektrische auto's omdat ze dan snel weer opgeladen kunnen worden.

Volgens de onderzoekers heeft de accu ook een langere levensduur. Hij zou minimal 7500 keer opgeladen kunnen worden zonder aan capaciteit te verliezen. Bij lithium-ion-accu's is dat maar duizend keer.

Door die langere levensduur is de aluminium-accu ook geschikt om reserves van groene energie op te slaan.

Ook het risico op brand wordt dankzij het aluminium verminderd tot een minimum terwijl traditionele batterijen vlam kunnen vatten als ze beschadigd worden. Het huidige ontwerp genereert ongeveer twee volt. Dat is iets meer dan een AA-batterij maar wel minder dan een lithium-batterij.

De wetenschappers zijn dus op zoek naar een manier om de kathode, de positieve elektrode van de accu, te verbeteren waardoor het voltage verhoogd kan worden.