Deze 6 trucjes helpen je vroeger op te staan

Deze 6 trucjes helpen je vroeger op te staan

Vroeg opstaan is een van de manieren om extra productief te zijn. Maar 'niet-ochtendmensen' hebben het vaak moeilijk om op tijd uit hun bed te raken. Ben jij ook zo iemand en slaag je er 's ochtends maar niet in om vroeger op te staan? Dan kunnen deze trucs misschien van pas komen.

1. Zet je wekker elke dag 1 minuut vroeger

Wanneer je het gewoon bent om elke dag om 7 uur op te staan, dan zal het moeilijk zijn om meteen over te schakelen en elke dag plots om 6 uur op te staan. Daarom is het aangeraden om je wekker elke dag telkens slecht 1 minuut vroeger te zetten. De overgang verloopt dan wel veel trager, maar ze is minder abrupt en hierdoor kan je ze gemakkelijker volhouden.

2. Gebruik peer pressure

Sociale druk kan ook bij het opstaan van pas komen. Zorg er dan voor dat je al vroeg een afspraak hebt met vrienden of dat je vroeg op het werk moet zijn. Je zal merken dat je veel sneller en makkelijker vroeg zal kunnen opstaan. Een afspraak missen of te laat komen doet niemand graag. De druk die dat onbewust met zich meebrengt zendt bovendien biologische signalen uit naar ons lichaam, zo hebben verschillende studies bewezen. Ons lichaam zal bijgevolg sneller natuurlijk ontwaken wanneer je moet opstaan.

3. Gebruik je omgeving zodat deze je stimuleert vroeg op te staan

Onze omgeving heeft een niet te onderschatten indirect invloed op hoe we ons gedragen. Zo zal je sneller geneigd zijn te sporten als je sportkledij in de buurt is en goed zichtbaar opvalt. Met je slaapgewoonten werkt dit net hetzelfde. Probeer dus ook je slaapomgeving aan zodanig aan te passen dat je automatisch wel vroeger zal opstaan. Je wekker aan de andere kant van je kamer zetten is daarvan een goed voorbeeld. Je zal immers wel uit bed moeten stappen om je wekker af te zetten, zo ben je ook minder geneigd om wat te blijven liggen. Een ander opvallend idee is om op je nachtkastje je koffie op een timer te laten voorverwarmen. Meteen een lekkere warme koffie motiveert immers al meer om op te staan.

4. Geef jezelf een motiverende reden om op te staan

Wanneer je 's ochtends regelmatig gaat joggen, maar je jogt niet graag, dan zal je door deze negatieve associatie minder geneigd zijn uit bed te komen. Zorg er dus voor dat je het opstaan associeert met iets positief, iets dat je graag doet. Een voorbeeld daarvan kan een lekkere warme koffie zijn (3.). Of een uitgebreid en gezond ontbijt dat je de dag voordien hebt klaargezet.

5. Hou je vooruitgang bij

Ook deze truc werkt motiverend. Hou bijvoorbeeld op een kalender bij welke dagen je al vroeg bent kunnen opstaan en zorg dat ze zichtbaar zijn wanneer je in bed ligt. Zo zie je je eigen vooruitgang die smeekt om verder gezet te worden.

6. Verander je ingesteldheid

Misschien wel de belangrijkste truc is je psychologische ingesteldheid. Als je moeite hebt om vroeg op te staan, zie je jezelf niet als een ochtendmens. Maar dat moet je juist proberen te veranderen. Geloof erin dat je wel een ochtendmens bent. Geloof in jezelf, geloof dat je wél vroeg kan opstaan. Geloven in jezelf is immers vaak een 'self-fulfilling prophecy', eens je in jezelf gelooft zal je merken dat je tot meer in staat bent dan je denkt.