Deze 19-jarige vrouw neemt de fakkel over van Anuna De Wever

Deze 19-jarige vrouw neemt de fakkel over van Anuna De Wever

Jasmijn Defize maakt al een tijd deel uit van de harde kern van klimaatbeweging ‘Youth for Climate'. De 19-jarige milieuactiviste uit Kapellen werd aangeduid als woordvoerster nadat Anuna De Wever (18) enkele dagen geleden aankondigde dat ze stage gaat lopen bij de fractie van de Europese groenen.

Bekomen

De klimaatactiviste beseft dat ze – naast bewondering – ook tegenkanting mag verwachten. “Ik was er bij op de milieutop in Madrid. En ik was ook op Pukkelpop, waar ze met bier naar ons gooiden. Dat was niet prettig, ik ben er een paar dagen van moeten bekomen en ik durfde even mijn jasje met klimaatlogo's niet dragen. Maar verder ben ik niet bang voor de negatieve zaken. Er zijn ook leuke kanten en we doen gewoon wat moet gedaan worden”, vertelt ze in Gazet van Antwerpen.

Ontmoedigen om mee te staken

Vrijdag zal ook zij aanwezig zijn op de klimaatmars voor de oceanen in Brussel. Minister van Onderwijs Ben Weyts riep leerlingen eerder nog op om niet langer te spijbelen voor het klimaat. “Als minister van Onderwijs wil ik leerlingen ontmoedigen om ongewettigd afwezig te blijven. We kunnen niet met zijn allen de daling van de onderwijskwaliteit hekelen en vervolgens de andere kant opkijken bij spijbelen. Het moet duidelijk zijn dat regels gelden voor iedereen”, klonk het.

Klimaatproblematiek centraal plaatsen

Jasmijn betreurt dat ten zeerste en roept op om net wél mee te staken. “De kwaliteit van het onderwijs ligt nog altijd hoger dan de kwaliteit van het beleid en de ambitie in Vlaanderen voor het klimaat. Vanuit de politiek zou men beter het onderwijs aanmoedigen om de klimaatproblematiek centraal te plaatsen. Wij zijn tevreden om te horen dat scholen de afwezigheid om uitzonderlijke redenen mogen toestaan, aangezien de klimaatcrisis een uitzonderlijke situatie betreft”, besluit ze.

https://www.instagram.com/p/B2qwxPQIjNk/

https://www.instagram.com/p/B4dHKGAnNaR/