Dessertjes (vr)eten en vermageren? Het kan!

Dessertjes zouden dan toch niet zo ongezond zijn als je zou denken. Althans, dat is de conclusie van een nieuw onderzoek. Het is wel niet de bedoeling dat je jezelf na elke maaltijd gaat volproppen met zoetigheden. In plaats daarvan begin je je avondeten met een dessertje.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Slecht begonnen is half gewonnen

De studie verscheen in het magazine Journal of Experimental Psychology. De wetenschappers lieten een deel van de proefpersonen een dessert eten voor hun hoofdmaaltijd. En wat blijkt? Als je die methode toepast, maak je achteraf gezondere keuzes. Je drang naar zoetigheid is immers al voldaan en je hebt daardoor meer trek in iets gezond waardoor je in totaal minder calorieën . Als je daarentegen afsluit met een dessert, heb je niet de neiging om voor een gezonde hoofdschotel te kiezen.

Cravings

"Door de maaltijd te beginnen met iets 'gezond', geven we onszelf toestemming om achteraf iets consistenter te kiezen. Als we daarentegen de situatie omdraaien en eerst iets zoet eten, is die optie er niet langer", aldus Martin Reimann, een van de betrokken onderzoekers. De studie verklaart verder dat het helemaal geen zin heeft om suiker volledig te verbieden, want dan is de kans alleen maar groter dat je volledig toegeeft aan je cravings. Lang leve desserts dus!