Dertig procent minder pogingen om zonder geldige papieren Europa binnen te raken

Dertig procent minder pogingen om zonder geldige papieren Europa binnen te raken

In de eerste zeven maanden van 2019 zijn er 54.300 personen onderschept die via de vier belangrijkste migratieroutes Europa wilden binnenkomen zonder geldige papieren. Dat is 30 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder, zegt Frontex, het Europees grens- en kustwachtagentschap. De migranten kiezen minder vaak voor de Middellandse Zee en meer voor de Balkanroute. De route via de oostelijke Middellandse Zee blijft de meest gebruikte, met 28.210 passages in 7 maanden, een daling van 6 procent op jaarbasis. De toevloed van migranten op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee nam wel toe met een kwart. Het zijn vooral Afghanen die deze route kiezen.

De meest spectaculaire daling was er in de westelijke Middellandse Zee. Daar waren er nog 12.976 migranten, vooral afkomstig uit Afrika, of 42 procent minder. In het centrum was er een terugval van bijna 25 procent tot 4.890 migranten, vooral uit Tunesië, Soedan en Pakistan.

De westelijke Balkanroute tot slot tekende een verdubbeling op van het aantal vaststellingen, die opliepen tot 5.800 in 7 maanden.

bron: Belga