Derde van zelfstandigen heeft stress

Derde van zelfstandigen heeft stress

Elke drie jaar peilt de SERV naar de werkbaarheidsgraad van zelfstandigen. Leidt hun job tot stress, vinden ze een evenwicht met hun privéleven, blijven ze gemotiveerd en krijgen ze voldoende leerkansen. Drie jaar geleden waren de resultaten nog positief. Toen zei 51,4% werkbaar werk te hebben, een stijging tegenover 2013. Dit jaar is dat slechts 50,7%. Vooral de horeca (62,3%) en de bouw (52,1%) scoren slecht.

Het grootste probleem is psychische vermoeidheid. Ruim 36% van de zelfstandigen kampt met stress. Dat is een toename van drie procentpunt tegenover 2013. Zelfstandige ondernemers die hun activiteiten zien krimpen hebben meer last van stress, terwijl zelfstandigen die groeien klagen over een hoge werkdruk.

Toch betekent dat niet dat de zelfstandigen niet gemotiveerd zijn. Ruim negen op de tien zijn nog enthousiast aan de slag. Slechts 9,3% van de zelfstandigen kampt met motivatieproblemen.

In 2001 hebben de sociale partners en de Vlaamse regering zich geëngageerd om tegen 2020 te streven naar een werkbaarheidsgraad van 55%. "Op die manier willen we de zelfstandigen langer aan de slag houden", zegt SERV-voorzitter en Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Maar deze laatste resultaten leren ons dat dit een lastige opdracht zal worden. Onder meer een eenvoudigere administratie zou soelaas kunnen bieden. Ook moeten ondernemers blijvend aangespoord worden om hun managementscompetenties te versterken."