Der Spiegel ontlokt talloze reacties na cover met Trump die Vrijheidsbeeld onthoofdt

Der Spiegel ontlokt talloze reacties na cover met Trump die Vrijheidsbeeld onthoofdt

De cover van het Duitse magazine Der Spiegel heeft wereldwijd een resem reacties uitgelokt. Het opinieblad toont deze week op zijn cover de Amerikaanse president Donald Trump die met een hakmes het Vrijheidsbeeld heeft onthoofd. Een opvallende tekening op de cover van Der Spiegel deze week. Trump heeft in zijn linkerhand een zwart, groot hakmes vast. In zijn rechterhand houdt hij de onthoofde kop van het Vrijheidsbeeld vast. Op de grond enkele plassen bloed. De kop ernaast luidt "America First". Volgens de cartoonist, Edel Rodriguez, toont deze tekening "de onthoofding van de democratie".

Enkele Duitse kranten zijn erg kritisch. "Deze cover van Der Spiegel devalueert de journalistiek", schrijft de Duitse krant Die Welt. "Kan Trump echt vergeleken worden met IS-killer Jihadi John? ", vraagt een Duits journalist zich af.

"Deze cover is exact wat Trump nodig heeft: een vertekend en verwrongen beeld dat de pers van hem heeft", reageert de Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Trump gelijk stellen met terrorisme is al te simpel." Ook Die Welt zegt dat deze cover "eerder de journalistiek schaadt dan de Amerikaanse president". "Het bevestigt het vooroordeel dat veel mensen hebben van de mainstream media."

Overigens, de New York Daily News toonde in december 2015 op zijn cover al eens een cartoon van Trump, toen nog geen presidentskandidaat, met een kromzwaard en de kop van het Vrijheidsbeeld in zijn handen.

bron: Belga