Denken vanuit je achterwerk? Het kan!

We hebben niet één, maar twee breinen volgens Australische wetenschappers. En dat tweede brein bevindt zich ter hoogte van...ons achterwerk!
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 1 min.

Volgens onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrijft JNeurosci is onze spijsvertering intelligenter dan we denken. Ons maag-darmkanaal bevat miljoenen zenuwcellen die onafhankelijk van elkaar spierbewegingen controleren. Die zenuwcellen verwerken het afval uit ons lichaam door gesynchroniseerde aanspanningen. Ze doen dat op een dezelfde manier als onze hersencellen. Omdat de mate van activiteit vergelijkbaar is met ons brein, kunnen we spreek van een 'tweede' brein.

Buikgevoel

Volgens recente studies is er ook een verband tussen hersenletsels en darmletsels. "De resultaten wijzen op een sterke interactie tussen je brein en je darm", zegt onderzoeker Alan Faden van de Maryland School of Medicine. "Het zou ook kunnen verklaren waarom mensen met een hersentrauma vaker last hebben van infecties. De nauwe band tussen ons brein en onze darmen opent alleszins nieuwe mogelijkheden voor therapieën." Hoog tijd alleszins om dat 'buikgevoel' meer serieus te nemen.