Denemarken is gelukkigste land ter wereld

Denemarken is gelukkigste land ter wereld

Voor het vierde jaar op rij heeft het Sustainable Development Solutions Network van de Verenigde Naties (UNSDSN) en de Universiteit van Colombia het World Happiness Report voorgesteld in Rome. Uit het onderzoek blijkt dat Denemarken het gelukkigste land ter wereldwijd is. Dankzij sterk uitgebouwde sociale structuren, de vrijheid om te leven zoals men wil en een laag corruptieniveau zijn de 5,6 miljoen inwoners van het Scandinavische land het meest tevreden.

Koploper van vorig jaar, Zwitserland, pronkt op de tweede plaats, gevolgd door Ijsland. Voornamelijk de Noord-Europese landen scoren goed: Noorwegen (4), Finland (5) en Zweden (10). Ons eigen Belgenlandje prijkt op plaats achttien. Vorig jaar stond België op de negentiende plaats. Buurland Nederland is te vinden op de zevende plaats, net als in 2015. Frankrijk gaat twee plaatsjes achteruit, van 29 naar 32. Duitsland boekt dan weer flink wat vooruitgang door van plaats 26 naar 16 te springen. In de top tien staan zeven Europese landen.

Het minst gelukkige land is Burundi, voorafgegaan door Syrië, Togo, Afghanistan en Benin. Slechts vijf van de dertig laagst gerankte landen liggen niet in Afrika. In Europa scoort Bulgarije het laagst (129).

De lijst werd samengesteld op basis van indicatoren zoals sociale zekerheid, bruto binnenlands product (bbp), subjectief welzijn, de geschatte levensverwachting, sociale steun en de mate van corruptie bij overheid en bedrijfsleven in 157 landen. Voor het eerst werden dit jaar ook de gevolgen van ongelijkheid binnen samenlevingen gemeten en mee opgenomen in het onderzoek. De lijst wordt meer en meer gebruikt door overheden en organisaties om daarmee hun beleid op het gebied van leefbaarheid aan te passen.

Foto Pixabay