Demonstranten belagen zetel van president in conflictregio Abchazië

Demonstranten belagen zetel van president in conflictregio Abchazië

In de van Georgië afgescheurde conflictregio Abchazië hebben honderden demonstranten het ontslag van president Raoul Khadjimba geëist en de zetel van de president belaagd. Tot duizend mensen verzamelden zich vandaag voor het gebouw in de hoofdstad Soechoemi, zo berichtten lokale media en het Russische staatspersbureau Ria Novosti. Zij zouden ramen hebben ingeslagen en deuren hebben uitgerukt. Op video's is te zien hoe talrijke demonstranten door de gangen van het regeringsgebouw liepen.

De 61-jarige Khadjimba leidt Abchazië sinds 2014. In de herfst bevestigde een internationaal niet erkende verkiezing hem in zijn ambt. De oppositie zegt dat de Kremlingetrouwe man de stembusgang niet rechtmatig heeft gewonnen, en eist nieuwe verkiezingen.

Khadjimba zelf noemt het protest een provocatie. Indien het niet rustiger wordt in het land zal hij desnoods de noodtoestand uitroepen, zo heeft hij laten weten.

Moskou heeft Abchazië en Zuid-Ossetië na een korte oorlog tegen Georgië in 2008 als een onafhankelijke staat erkend. Zowel financieel als militair is Rusland hun bewaarengel.

Het onopgeloste conflict is een struikelblok voor Georgische toetreding tot de Europese Unie en de NAVO. De Europese Unie heeft de verkiezing van Khadjima niet erkend.

bron: Belga