Delegatie trekt met veel enthousiasme maar zonder uitgesproken ambities naar Buenos Aires

Delegatie trekt met veel enthousiasme maar zonder uitgesproken ambities naar Buenos Aires

Het grootste gedeelte van de Belgische delegatie, die deelneemt aan de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires (6-18 oktober), is vanavond vertrokken vanop de Brusselse luchthaven. 32 atleten tussen 15 en 18 jaar zullen in de Argentijnse hoofdstad in actie komen tijdens de derde editie van het evenement.

"We zijn zeer tevreden met onze groep", legde delegatieleider Philippe Préat uit. De delegatie is exact even groot als vier jaar geleden in het Chinese Nanjing. "We hebben onszelf geen doelen opgelegd wat betreft het aantal medailles. Het belangrijkse voor de atleten is ervaring op te doen in een olympische context. Achteraf zullen we iedereen individueel evalueren."

De jonge atleten keken enthousiast vooruit naar hun avontuur. Dat erkende ook Moussa Noterman, één van de vier leden van het basketbalteam. "Ik kijk er enorm naar uit, maar ben ook een beetje gestresseerd. We zijn al maanden met dit evenement bezig."

Voor Louis Vandermessen (2000m steeple) was de spanning nog veraf. "Ik kom pas over twee weken in actie. Op dit moment ben ik dus rustig, maar de spanning zal zeker nog stijgen."

Schermster Axelle Wasiak was erg blij erbij te mogen zijn. "Deel uitmaken van zo'n groep is geweldig. Je leert nieuwe mensen en sporten kennen. Ik heb wel een beetje stress, omdat ik niet weet wat er allemaal op me zal afkomen. Maar ik hoop dat ik op de wedstrijddag kalm kan blijven en mijn objectief kan halen. Dat is een medaille."

De Jeugdspelen, een initiatief van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge, ontstonden in 2010. Op de vorige editie in 2014 behaalde de Belgische delegatie zes medailles. Onder mee judoka Toma Nikiforov, taekwondoka Mohamed Ketbi en diverse Red Lions namen in het verleden voor België deel aan de Jeugdspelen.

bron: Belga