«Defensief zijn we zwakker dan op het WK in Brazilië»

«Defensief zijn we zwakker dan op het WK in Brazilië»

In vergelijking met twee jaar geleden moet Wilmots (foto) het op het EK zonder Daniël Van Buyten, Vincent Kompany en Nicolas Lombaerts stellen. Dat scheelt een flinke slok op de borrel, zo beseft ook de bondscoach. «Zeker wat lengte, kracht en ervaring betreft zijn we nu minder sterk dan toen, maar ik wil daar niet over wenen», klinkt het.

Eindelijk voltallig

Wilmots is vooral blij dat hij gisteren voor het eerst sinds de start van de EK-voorbereiding over een volledig fitte spelerskern kon beschikken. «Ik heb er 18 trainingen op moeten wachten, maar eindelijk zijn alle spelers aanwezig. In de oefenwedstrijden waren er omwille van het blessureleed amper alternatieven. Nu we iedereen recupereren, hebben we meer mogelijkheden.»

Evenwicht

In een vlaag van openheid gaf Wilmots ook toe dat hij nog altijd zoekt naar het juiste evenwicht in zijn elftal. «Als je veel kansen creëert en offensief speelt, ben je kwetsbaar achterin. Maar als we echt compact spelen en drie, vier kansen krijgen, zeggen ze dat we saai zijn. Het is net om dat evenwicht te zoeken dat we oefenwedstrijden spelen. Ik zoek een systeem waarin iedereen zich goed voelt, met veel vrijheid voor bepaalde spelers.»

Non-discussie

Twee van die spelers zijn Kevin De Bruyne en Eden Hazard. De vraag wie van hen centraal moet spelen, vindt Wilmots een non-discussie. «Soms is De Bruyne beter als tien, soms Hazard. Ik zie geen probleem. We kunnen wisselen in de wedstrijd en dat is heel moeilijk voor de tegenstrever. Het zijn twee verschillende profielen om tegen te verdedigen.»