Defensie blikt tevreden terug op militaire oefening Storm Tide

Defensie blikt tevreden terug op militaire oefening Storm Tide

Defensie blikt tevreden terug op de vijfdaagse militaire oefening Storm Tide III die plaatsvond aan de kust en in de omgeving van Kortrijk. Dat vertelt adjudant-chef Jean-François Foxhal. "Het blijft enorm waardevol en nuttig om dit soort oefeningen te houden", aldus Foxhal. Enige spelbreker was het weer. Het begon allemaal afgelopen maandag met de inname van Oostende, de luchthaven en de haven. Het weer gooide meteen roet in het eten, waardoor de landing vanuit de lucht en vanop zee geschrapt moest worden. Ook verschillende helikopteroefeningen doorheen de week vonden niet plaats. Maar de grondscenario's konden wel perfect doorgaan. "Het is vooral interessant om in een burgeromgeving te kunnen werken", aldus Foxhal. Vooral de inname van shoppingcentrum K in Kortrijk was impressionant. "We kregen ook van burgers heel wat positieve reacties. Het is een goede manier om te tonen hoe wij werken en dat oefenen nodig blijft."

Aan de oefeningen deden naast 150 Belgische ook nog 400 Duitse, Nederlandse en Britse troepen mee. "Het is altijd goed om elkaars methodiek en communicatie op elkaar af te stemmen. Het was de eerste keer dat de Britten meededen aan de oefening.

Woensdag werd in het bijzijn van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) nog een Letter of Intent ondertekend met de Britten. De balans is positief. Het is nog niet duidelijk of er na 2008, 2014 en 2016 nog een oefening komt, maar Defensie is alvast vragende partij.

bron: Belga