Deense jongen ontdekt vliegtuig Tweede Wereldoorlog

Deense jongen ontdekt vliegtuig Tweede Wereldoorlog

Toen de 14-jarige Daniel Rom Kristiansen op school een schrijfopdracht over de Tweede Wereldoorlog kreeg, grapte zijn vader dat hij op zoek moest naar een oorlogsvliegtuig dat volgens een legende in 1944 in de buurt van de familieboerderij uit de lucht zou zijn geschoten.

Met de hulp van zijn vader en een metaaldetector, ging de jongen op zoek naar het vliegtuig. Wanneer de machine ineens biepte, waren de twee heel verrast. De Denen hadden niet verwacht dat ze iets zouden vinden.

AFP / H. Bagger

Vijf meter diep lagen een stuk van een machinegeweer, restanten van een motor, het uniform van een piloot, beenderen, een identiteitskaart van een bemanningslid, een portefeuille en een condoom.

Geconserveerd

"Het vliegtuig was in duizend stukken neergestort", zei vader Kristiansen aan de Deense krant Politiken. "Alles was bewaard gebleven zoals het er 75 jaar geleden lag." Het vliegtuig is een Messerschmitt Bf 109, een toen veelgebruikt model.

Zoontje Kristiansen kreeg achteraf een schoolvrije dag om naar de berging van het vliegtuig te kijken. "Zo heeft Daniel gelukkig iets om in zijn huistaak over te schrijven", zei zijn vader dolblij.