Debatteam Harvard verslagen door gevangenen

Debatteam Harvard verslagen door gevangenen

De teams moesten discussiëren over de stelling dat openbare scholen in de VS studenten zonder officiële papieren moeten kunnen weigeren. Een jury oordeelde dat de gevangenen sterke argumenten opsomden die door het team van Harvard niet werden weerlegd. De gevangenen werden dan ook uitgeroepen tot winnaar van het debat.

Het debatteam van Harvard reageerde zeer sportief na hun nederlaag. "Er zijn maar weinig ploegen waar we trotser op zijn om van te verliezen dan dit fenomenaal intelligente en welbespraakte team'', schreven ze op op Facebook.

De gevangenen konden lessen volgen bij het nabijgelegen Bard College. Via die opleidingen kunnen gevangenen hun middelbare school-diploma halen. Opvallend: dat initiatief leidt tot minder recidive. Slechts 2% van de voormalig opgesloten Bardstudenten moesten opnieuw de cel in, terwijl het gemiddelde recidivecijfer rond de 40% ligt.

De 31-jarige Carlos Polanco was een van de gevangenen die deel uitmaakte van het debatteam van Harvard. Hij zit vast voor doodslag. ,,We zijn vereerd met deze kans”, zegt hij tegenover Wall Street Journal. ,,Ze zorgen ervoor dat we weer in onszelf geloven.”

Why You Shouldn't Be Surprised That Prisoners Crushed Harvard's Debate Team http://t.co/gauxfHGBzu #MyEdu pic.twitter.com/KwbLU6Gck8

— Malaysia Edu Hub (@eduMsia) 8 oktober 2015

Foto: Belga / A. Dehez