De zomermercato van alle records

De zomermercato van alle records

Sinds woensdagavond middernacht is de transfermarkt gesloten en mogen Europese clubs tot januari geen spelers meer aantrekken of verkopen, tenzij onder welbepaalde voorwaarden. In principe zou dat geen probleem mogen zijn, tenminste als we afgaan op de economische bedrijvigheid die ze de voorbije weken aan de dag legden. Zowel in Engeland, Italië, Duitsland als België werd nooit eerder zoveel geld besteed aan de aankoop van nieuwe spelers.

Premier League

De financieel oppermachtige Premier League spant natuurlijk de kroon. De twintig Engelse eersteklassers spendeerden allemaal samen 1 miljard en 380 miljoen euro, wat voor een groot deel te danken is aan het nieuwe televisiecontract dat een recordsom van 60 miljard euro opleverde. Dertien onder hen realiseerden de duurste inkomende transfer uit hun clubgeschiedenis, waaronder Manchester United. De Mancunians telden 105 miljoen euro neer voor Paul Pogba (foto), die zo Gareth Bale onttroonde als duurste voetballer ter wereld.

700 miljoen euro

Ook in de Serie A werd nooit eerder meer geld uitgegeven, wat opmerkelijk is aangezien de Italiaanse competitie al een hele tijd van zijn aantrekkingskracht verloren heeft. In de Laars werd 706,34 miljoen euro uitgegeven, waaronder 90 miljoen euro voor Gonzalo Higuain. De Duitse clubs zijn traditioneel iets spaarzamer, al vestigde ook de Bundesliga deze zomer een record: 512,59 miljoen euro, wat meer dan 200 miljoen meer is dan vorige zomer. Een vijfde van dat bedrag, of 108,7 miljoen euro, werd uitgegeven door Borussia Dortmund in de hoop de hegemonie van Bayern München eindelijk te doorbreken.

Belgisch record

In vergelijking met de Engelse of Italiaanse clubs gaven de Belgische eersteklassers peanuts uit op de transfermarkt, al sneuvelde er ook in ons land een record. De zestien clubs uit de Jupiler Pro League gaven allemaal samen 47,89 miljoen euro uit, wat meer is dan ooit tevoren. Anderlecht-aanwinst Nicolae Stanciu spant de kroon met een prijskaartje van 9,8 miljoen euro, de duurste inkomende transfer uit de geschiedenis van het Belgische voetbal. Netto gingen onze clubs er wel op vooruit: er werd voor 90,23 miljoen euro aan spelers verkocht.