De zeven domste technologievoorspellingen die er ooit gedaan zijn

De zeven domste technologievoorspellingen die er ooit gedaan zijn

Voorspellen is iets dat niet iedereen gegeven is. Sommige kenners beweren dat ze kunnen voorspellen wat een nieuwe en blijvende trend zal worden en wat gedoemd is om te mislukken. Vaak blijkt echter dat die kenners het na verloop van tijd grondig mis hadden. Reden genoeg om de meest lachwekkende techvoorspellingen die er ooit gedaan werden eens op een rijtje te zetten.

1. iPhone

In 2006 liet David Pogue, journalist bij technologiesectie van The New York Times, zich verleiden tot een voorspelling. "Iedereen vraagt me steeds wanneer Apple een mobiele telefoon op de markt zal brengen. Mijn antwoord: Waarschijnlijk niet." Jammer genoeg voor Pogue kwam nog geen jaar later de eerste iPhone uit.

2. Satelliet

"Er is geen enkele kans dat er in de toekomst ruimtesatellieten gebruikt zullen worden om de signalen voor de telefoon, televisie of radio te versterken in de Verenigde Staten." Dat zei Tam Craven, de commissaris van Federal Communications in 1961. Nodeloos te zeggen dat de man er niet verder kon naast zitten dan dit.

3. PC

Thomas Watson, voorzitter van IBM, in 1943: "Ik denk dat er een markt is voor misschien vijf computers."

4. Stofzuigers

"Over 10 jaar zullen nucleair aangedreven stofzuigers waarschijnlijk de realiteit zijn," zei Alex Lewyt, voorzitter van een stofzuigerbedrijf, in 1955. We mogen ons gelukkig prijzen dat deze voorspelling niet is uitgekomen.

5. Televisie

"Televisie zal niet in staat zijn om de aandacht van de markt vast te houden. Na zes maanden zullen mensen het staren naar zo'n doos wel moe zijn." Een uitspraak die kan tellen, maar waar weinig waarheid in zit. Nochtans werd ze gedaan door Darryl Zanuck, een manager bij 20th Century Fox, in 1946.

6. Het internet

"Het internet is ongelooflijk trendy en al even ongelooflijk overroepen," liet Clifford Stoll in 1995 in Newsweek optekenen.

7. Telefoon

Sir William Preece, chief engineer bij Post Office in 1878, zag helemaal geen voordelen in de telefoon. "De Amerikanen hebben behoefte aan de telefoon, maar wij niet. Wij hebben genoeg met onze Messenger boys."