De Wit niet tegen penitentiair verlof op zich, maar niet voor iedereen en met betere screening

De Wit niet tegen penitentiair verlof op zich, maar niet voor iedereen en met betere screening

Als het van Sophie De Wit (N-VA) afhangt, moet worden bekeken hoe de screening en controle bij penitentiair verlof kan verbeteren. Dat stelt De Wit vandaag in een reactie op de dodelijke schietpartij in Luik, waarvan de dader met penitentiair verlof was. Met het principe van penitentiair verlof is voor het Kamerlid niets mis, maar het kan niet voor iedereen gelden. Eerder op de dag vroeg Vlaams Belang het ontslag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Kamerlid De Wit gaat daar niet op in. "De feiten zijn verschrikkelijk. Ik wil dit dossier niet politiek recupereren. Alvorens we naar verantwoordelijkheden kijken, moet eerst elke steen worden omgedraaid. Want er zijn nog heel veel vragen onbeantwooord", zegt de N-VA'ster. "Wie heeft wat niet gezien? Waar in de keten is het misgelopen?"

Een eerste uitdaging houdt volgens De Wit in hoe in de toekomst informatie die in de gevangenis aan het licht komt, kan doorsijpelen naar de instanties die een beslissing moeten nemen. Dat moet voor haar kunnen over alle soorten delinquenten. "Als men informatie vindt, moet die goed terechtkomen".

Ook voor penitentiair verlof wil ze dat meer werk wordt gemaakt van meer specifieke begeleiding vanuit de gevangenis. Het principe op zich stelt De Wit niet in vraag. "Je moet gevangenen nog kunnen laten proeven van de buitenwereld, maar dat geldt niet voor iedereen", benadrukt ze. Daarbij moet vooral de screening verbeteren. Ook rijst voor De Wit de vraag of er na een vrijlating geen betere opvolging moet komen.

bron: Belga