In de winter een hete douche nemen? Slecht idee!

Tijdens de winter is het verleidelijk om een lekkere, warme douche te nemen. Toch is dit geen goed idee, waarschuwen huisartsen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar van douchen droogt je huid uit. Dat vertelt Menno Gaastra van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie aan RTL Nieuws. "In de winter is de lucht vaak al droger, en omdat in de winter de verwarming in huis vaak aanstaat, daalt ook binnenshuis de luchtvochtigheid. En daar wordt je huid nóg droger van", legt hij uit.

De combo van die droge lucht en een lange, hete douche heeft rampzalige gevolgen voor je huid. "Je spoelt zo alle huidvetten weg. Dat kan gaan jeuken en bovendien ben je zo gevoeliger voor eczeem en andere huidziekten en infecties."

Nog een extra duwtje in de rug nodig om onder een koude douche te gaan staan? Uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum uit Amsterdam bij 3.000 vrijwilligers blijkt dat een koude douche goed is voor je gezondheid. Wie kiest voor frisser water, wordt minder ziek. En als ze toch ziek waren, waren hun klachten minder ernstig en waren ze sneller genezen.