De winter dit jaar was warm, zacht, nat en zonnig

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel januari dwars lag - met een gemiddelde temperatuur die iets lager lag dan normaal - zorgden de hoge waarden van december en februari ervoor dat kan teruggekeken worden op een warme winter. Dat meldt het KMI. Vooral de laatste dagen van de winter vielen op, met een extreem vroege eerste lentedag op 26 februari. Meteen gaat de winter van 2019 minstens voor één jaar de geschiedenis in als de eerste winter met een lentedag sinds het begin van de metingen in 1901. In ons land werd de hoogste temperatuur op 27 februari gemeten (22,4° C in Angleur, Luik) en de laagste op 22 januari (-15,9° C in Elsenborn, Bütgenbach).

In Ukkel viel er afgelopen winter iets meer neerslag dan normaal. De grootste dagelijkse hoeveelheid viel op 2 februari (24,1 mm).

Opmerkelijk: in februari viel het overgrote deel van de neerslag tijdens de eerste 10 dagen. De gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden in ons land varieerden van ongeveer 90% van de normale in de polders tot ongeveer 105% van de normale in het Land van Herve. Enkel in december vielen er lokaal neerslaghoeveelheden van minstens 40 mm. De grootste hoeveelheid was deze van Aubange, met 63,5 mm neerslag op 3 december.

België kende de voorbije winter 16 onweersdagen (norm.: 9,9 dagen). Er viel ook elke wintermaand sneeuw. De meeste sneeuw viel in januari, waardoor er op 30 januari in Mont-Rigi (Weismes) een pak lag van 34 cm, de grootste sneeuwdikte van de afgelopen winter.

Vermeldenswaardig: op 22 en 23 januari lag er meer sneeuw in het westen van ons land dan op de Hoge Venen. Zo lag er in Lissewege (Brugge) maar liefst 14 cm op de 23ste.

De winter in zijn totaal was zonniger dan normaal, zonder er echt uit te springen. De sombere maand januari kwam hier lijnrecht tegenover de zonnige maand februari. Toch nog een opvallende parameter: we registreerden afgelopen winter maar liefst 18 heldere dagen (normaal: 8,0 dagen), slechts één minder dan het record van 1949 (metingen vanaf de winter van 1932).

bron: Belga