De Wever roept Vlaamse partijen op om "niet te plooien voor de oekazes van de PS"

De Wever roept Vlaamse partijen op om "niet te plooien voor de oekazes van de PS"

N-VA-voorzitter Bart De Wever roept de Vlaamse partijen op om "niet te plooien voor de oekazes van de PS en een Vlaams front te vormen". Dat zei hij vanochtend voor de start van het partijbureau in het Vlaams Parlement. De PS heeft volgens hem een dictaat uitgevaardigd dat de regering een minderheid moet hebben aan Vlaamse kant en een links beleid moet voeren, maar Vlaanderen kan gevraagd worden om de rekeningen te blijven betalen, klonk het. "Het kan niet dat een kleine partij als de PS haar wil oplegt", vond de N-VA-voorzitter. Hij wees erop dat Open Vld al in december "geplooid" was en dat de druk op CD&V "extreem groot" zal worden om ook te plooien.

"Ik lanceer een oproep om dat niet te doen", zei De Wever die erop wees dat een linkse regering niet hetgeen is wat de Vlaamse kiezer gewild heeft. "Het is dan ook onverantwoord om in een linkse regering te stappen", luidde het. Voor hem zou het "moeilijk te begrijpen" zijn dat Open Vld en CD&V zouden "verloochenen wat ze in het Vlaams regeerakkoord hebben afgesproken".

"Het federalisme is aan de doodstrijd bezig, maar de PS en de andere Franstalige partijen willen dat niet onder ogen zien", stelde Bart De Wever. Bij de Franstalige kopstukken is dat besef er wel, maar ze durven het niet toe te geven, vervolgde hij.

bron: Belga