De wetenschap achter eenvoud: Waarom succesvolle mensen elke dag hetzelfde dragen

De wetenschap achter eenvoud: Waarom succesvolle mensen elke dag hetzelfde dragen

Heb je ooit gedacht over hoeveel tijd je waarschijnlijk verspilt te beslissen wat je zal aandoen in de ochtend? We verspillen zoveel kostbare tijd aan frivole details terwijl een outfit de wereld niet zal veranderen. Het zal waarschijnlijk je dag niet eens veranderen.

Dat wil niet zeggen dat mode niet belangrijk is, want mode heeft een enorme invloed op cultuur en cultuur heeft dat op zijn beurt op de samenleving. Mode is waar kunst, cultuur en geschiedenis elkaar kruisen. Simpel gezegd kunnen kleren ons veel vertellen vanuit sociologisch perspectief.

Maar toch zijn we misschien wel uitgegroeid tot een te materialistische en oppervlakkige maatschappij. Henry David Thoreau, een Amerikaanse schrijver, verklaarde het eerder al:

"Ons leven wordt verkwanseld door detail. Vereenvoudig eenvoudig."

Je leven wordt namelijk gemakkelijker als je je concentreert op het grote geheel. Vandaar dat een heel aantal zeer succesvolle mensen deze filosofie hebben overgenomen in hun dagelijkse routines.

Vermijd beslissingsmoeheid

Neem nu president Obama. Obama heeft wellicht de moeilijkste baan ter wereld. Als leider van een van de grootste naties ter wereld krijgt de president veel op zijn bord, want ongeacht wat hij doet, weet hij dat hij zal worden bekritiseerd en hij moet extreem lastige keuzes maken. Simpel gezegd heeft Obama een heleboel andere dingen om over na te denken dan zijn gaderobe.

Dat is precies de reden waarom de president elke dag hetzelfde pak draagt. Nuja, elke dag, we kunnen het moment niet vergeten waarop Obama een kaki pak droeg en het internet ontplofte hoewel dat waarschijnlijk meer zegt over ons dan over hem.

Het merendeel van de tijd draagt Obama echter hetzelfde blauwe of grijze pak. In een artikel van Michael Lewis voor Vanity Fair legde de president de logica achter deze routine uit. "Je zal zien dat ik alleen maar blauwe of grijze pakken draag. Ik wil geen beslissingen nemen over wat ik eet of draag want ik heb te veel andere beslissingen te nemen."

"Barack Obama heeft zijn garderobe teruggebracht tot iets dat hij vol vertrouwen kan dragen in elke situatie en waarmee hij dagelijks beslissingen kan nemen die een directe invloed hebben op de toekomst van de mensheid," zei Stuart Heritage in The Guardian.

De president is niet de enige die er zo over denkt. Steve Jobs droeg ook bijna uitsluitend zijn kenmerkende zwarte coltrui met jeans en sneakers. Ook Mark Zuckerberg draagt meestal een grijs t-shirt met zwarte hoody en een spijkerbroek, ook als hij in het openbaar gezien wordt. En zelfs Albert Einstein kocht louter varianten van hetzelfde grijze pak zodat hij 's ochtends geen tijd moest verspillen.

Dit is allemaal gerelateerd aan beslissingsmoeheid. Dat is een typische psychische aandoening waarbij de productiviteit van een person lijdt als gevolg van het geestelijk uitgeput worden door het maken van veel irrelevante beslissingen.

Je wordt dus eigenlijk minder efficiënt op het werk als je lang piekert over wat je gaat eten of wat je zal dragen. En dat is precies de reden waarom mensen als Obama, Jobs en Zuckerberg besloten om het leven gemakkelijker te maken door een monotone kledingkast te kiezen.

Maak je leven eenvoudig

We verspillen zoveel tijd met ons zorgen te maken over dingen die geen wezenlijke gevolgen hebben voor ons leven dat we niet eens beseffen hoe gemakkelijk we dit kunnen veranderen.

President José Mujica van Uruguay weigert om een stropdas te dragen. "De stropdas is een nutteloze vod die je nek belemmert. Ik ben tegen het consumentisme. Vanwege het hyperconsumentisme vergeten we de fundamentele dingen en verspillen we menselijke kracht aan frivoliteiten die weinig te maken hebben met een gelukkig leven."

De overgrote meerderheid van ons maakt zich schuldig aan obsessive over materiële dingen. Als het erop aankomt, brengen ze geen echte waarde in ons leven. Ware vervulling wordt verkregen door te reizen, de wereld te bewonderen en het bevorderen van tastbare veranderingen.

Het leven is al ingewikkeld genoeg, dus sta kleine dingen niet toe om je geluk te dicteren. Het is eenvoudig om te vereenvoudigen.