De Vriendt: "Francken heeft gelogen over contacten met de VN"

De Vriendt: "Francken heeft gelogen over contacten met de VN"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft gelogen over contacten met de Verenigde Naties over de repatriëringen naar Soedan. Dat zegt Groen-fractieleider in de Kamer Wouter De Vriendt. "Francken heeft heel wat uit te leggen", vindt hij. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) van de Verenigde Naties en het VN-agentschap IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) ontkennen vandaag in De Morgen dat ze door het kabinet-Francken betrokken zijn in de repatriëring van Soedanezen uit ons land. De N-VA-staatssecretaris had nochtans verzekerd dat de VN "vanaf dag één" betrokken zijn. De VN zeggen wel dat ze ons land in september al hadden gewaarschuwd over de situatie in Soedan.

"Francken heeft heel wat uit te leggen", vindt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. "Hij loog over contacten met de VN, en trok zich in zijn gekende stijl niets van die waarschuwingen aan."

Los daarvan stelt De Vriendt zich ook vragen bij de aanpak van Francken. "Na een onafhankelijke ngo bevestigen nu ook de VN dat zijn aanpak niet spoort met de mensenrechten. Als dit allemaal klopt, is dit een groot politiek probleem." Groen verwacht dat coalitiepartners Open Vld en CD&V nu meer doen dan "wat tegenpruttelen en uiteindelijk toch op de groene knop duwen", besluit De Vriendt.

bron: Belga