In de voetsporen van Joop Zoetemelk

In de voetsporen van Joop Zoetemelk

Op zich is het niks nieuws dat een Nederlander zo sterk presteert in een grote ronde. Terwijl Belgische renners zich doorgaans van jongsaf richten op het klassieke werk, hebben ze in Nederland al een paar jaar sterke klimmers. Best verwonderlijk voor een biljartvlak land, al is het voorlopig nog wachten op het eerste grote succes.

Robert Gesink was een tiental jaren geleden de eerste ronderenner om de neus aan het venster te steken. In 2010 haalde hij bijna het podium in de Tour, en sindsdien is bijna zowat de norm geworden voor Nederlanders met klassementsambities.

Inzinking

Vraag dat maar aan Dumoulin. Twee jaar geleden leek hij op weg naar de eindzege in de Vuelta, maar in de slotweek liep het toen mis. Dumoulin werd ziek, kon de concurrentie niet meer volgen en strandde uiteindelijk op de zesde plaats.

Vorig jaar kende Steven Kruijswijk een gelijkaardige inzinking in de Giro, al kwam dat toen door een valpartij. In de negentiende etappe gooide hij zijn roze trui zo te grabbel, tot ongeloof van wielerminnend Nederland.

Twee maanden later reed Bauke Mollema de pannen van het dak in de Tour, maar ook hij kon zijn topvorm niet verzilveren. U raadt het al. Mollema smakte in de negentiende etappe tegen het asfalt en zag zo het podium wegglippen. Erger nog: hij viel zelfs uit de top tien.

Stelvio

Ondertussen hebben de Nederlanders in deze Giro opnieuw uitzicht op succes. Na zijn demonstratie in de tijdrit gaat Dumoulin de derde week in met 2:41 voorsprong op eerste achtervolger Nairo Quintana, die hij afgelopen zaterdag zelfs bergop nog wat seconden aansmeerde. Thibaut Pinot, de voorlopige nummer drie, volgt al op 3:21.

Een behoorlijke buffer, al kan die bij een inzinking bergop smelten als sneeuw voor de zon. In de moordende slotweek staat er nog een heleboel klimwerk op het programma, te beginnen met de loodzware rit van morgen: een etappe van 222 kilometer met onderweg onder meer de mythische Stelvio.

Als Dumoulin standhoudt, wordt hij de eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 die een grote ronde wint.