De voetbalscheidsrechter, nu ook kop van jut in de Islamitische Staat?

De voetbalscheidsrechter, nu ook kop van jut in de Islamitische Staat?

Is de scheidsrechter weer de boeman? In navolging van miljoenen voetbalcoaches en supporters over de hele wereld zou nu ook Islamitische Staat zijn banbliksems hebben gericht op de scheidsrechter. De mannen in het zwart worden in de ban geslagen omdat ze Fifa-regels toepassen die "de geboden van Allah schenden", zo melden althans verscheidene Britse nieuwssites op basis van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium besloot een door Islamitische Staat opgerichte rechtbank in het Syrische bolwerk Deir ez-Zor de internationale voetbalregels "illegaal" te verklaren. De beslissingen van de mannen in het zwart zouden immers regelrecht indruisen tegen "de geboden van Allah en de soenna".

Plaatselijke bronnen meldden het Observatorium ook dat de lokale commandanten nu werken aan nieuwe regels die vastleggen hoe geblesseerde spelers genoegdoening kunnen krijgen na een smerige tackle of elleboogstoot. Er zou een systeem van "qisas" ingevoerd worden, met straffen gebaseerd op de Sharia. Voortaan eerder een doodschop dan een rode kaart dus, voor voetballers die menen dat het edele balspel oorlog is.

De ban tegen scheidsrechters werd uitgesproken net voor de start van een lokale voetbalcompetitie in de regio van Deir ez-Zor. "Gelukkig vaart ons voetbal niet onder de vlag van Fifa, anders zou de organisatie (IS) de wedstrijden voorgoed verbieden en niet enkel de scheidsrechters", zo verklaarde een speler aan het Observatorium.

Of het verhaal ook daadwerkelijk klopt, kan niet bevestigd worden. Maar het zou volgens de Britse media alleszins in het verlengde liggen van eerdere verbodsbeslissingen in het zelfverklaarde kalifaat. Zo hebben ook dansen, roken, alcohol, buitenlandse televisie en privaat internet reeds de toorn van IS opgewekt.

bron: Belga