De vier opvallendste inzendingen van het Eurovisiesongfestival 2021

De vier opvallendste inzendingen van het Eurovisiesongfestival 2021

Rusland

Rusland stuurt dit jaar Manizha met 'Russian Woman' naar Eurovision. Ze roept in haar nummer vrouwen op om af te rekenen met de stereotype verwachtingen waar ze mee te maken krijgen. Manizha zet zich ook in voor gelijke rechten voor de lgbtqia+-gemeenschap. Opvallend, want Rusland staat daar nu niet echt bepaald bekend voor.

Cyprus

Dit jaar mag Elena Tsagrinou met het nummer 'El diablo' Cyprus vertegenwoordigen. Het nummer gaat over verliefd zijn op iemand waarvan je weet dat die persoon slecht voor je is.

De kerkgemeenschap in Cyprus was iets minder blij met het nummer en eiste dat de inzending zou worden teruggetrokken. Daar werd echter niet naar geluisterd. De Cypriotische overheid verdedigde de inzending en gaf aan dat 'El diablo' zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van artistieke expressie respecteert.

Finland

De rockgroep Blind Channel is dit jaar de Finse inzending. Deze act vormt het buitenbeentje tussen de popnummers en de ballads. De band brengt het nummer 'Dark Side' en omschrijft z'n muziek als 'gewelddadige pop'. Met dit nummer wil Blind Channel de Finse underground muziek aan de wereld laten horen.

Noorwegen

Noorwegen stuurt dit jaar TIX met 'Fallen Angel' naar Rotterdam. TIX is de artiestennaam van Andreas Haukeland. Andreas lijdt aan Gilles de la Tourette en zijn artiestennaam is een verwijzing naar de oncontroleerbare tics die bij de aandoening horen.

In zijn liedje 'Fallen Angel' zingt hij over zijn aandoening en het worstelen met eenzaamheid en donkere gedachten.