De tyrannosaurus had ook een gevoelig kantje

De tyrannosaurus had ook een gevoelig kantje

De Tyranossaurus Rex is misschien wel de meest gevreesde dinosaurus. Met zijn scherpe tanden en ijzersterke kaken en klauwen verscheurde het vroeger ontelbaar veel prooien, maar de jager blijkt ook een lieve minnaar te zijn. Zo gaven de dieren zelfs 'knuffels' aan elkaar.

Amerikaanse onderzoekers stellen in het magazine Scientific Reports dat tijdens het paren "de tyrannosaurussen hun gevoelige gezichten tegen elkaar wreven als een onderdeel van het voorspel". Essentieel in het geknuffel was de heel ontwikkelde snuit van het dier.

Net snorharen of een vingertopje

Na onderzoek van een verwant van de jager bleek dat in de neus en het gebied daarrond heel veel zenuwen zaten. Het maakte de snuit van de dinosaurus zo gevoelig als een menselijke vingertop. Het valt te vergelijken met de snorharen van een kat of het magnetisch dat vogels kunnen opppikken.

De wetenschappers denken dat het dier het ontwikkelde deel van zijn lichaam niet enkel hanteerde tijdens de horizontale tango. De tyrannosaurussen zouden het ook gebruikt hebben om fragiele eieren op te pakken of de omgeving te verkennen.