De tien meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

De tien meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Deze klassieke openingsvraag is bedoeld om je op je gemak te stellen. Je kunt er bijna zeker van zijn dat deze vraag wordt gesteld, dus doe je er goed aan om je hierop voor te bereiden. Gebruik je cv als leidraad en zorg voor een samenhangend verhaal.

2. ?Waarom kom je in aanmerking voor deze job?

Leg duidelijk uit welke gelijkaardige ervaring je hebt. Het hoeft niet noodzakelijk over werkervaring te gaan, ervaring vanuit je stage, opleiding, vrije tijd,... is ook bruikbaar. Heb je nog geen ervaring? Benadruk dan meer je vaardigheden, je opleiding, stages of thesis.

3.?Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?

Wees eerlijk, maar ga niet te diep in op punten die je in een slecht daglicht kunnen plaatsen. Wees nooit negatief over vorige werkgevers, hoe slecht deze ervaring ook geweest is. Je toekomstige werkgever zal daar eerder conclusies over jou uit trekken.

4.?Wat spreekt je aan in deze job?

Zorg dat je van tevoren goed op een rijtje hebt waarom je deze functie ambieert. Probeer het eens op papier te zetten, pas dan kom je erachter of je het wel goed onder woorden kan brengen. Zorg dat je zeker drie argumenten bedenkt: het bedrijf, de jobinhoud, het takenpakket, werkzekerheid, doorgroeimogelijkheden…

5.?Wat spreekt je minder aan in deze job?

Elke job heeft minpunten. Zorg er gewoon voor dat je geen hoofdtaak aanhaalt. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een job als consulent, dan zal je niet aangeworven worden als je zegt dat je niet graag met mensen werkt. Als je daarentegen vertelt dat administratie minder je ding is, maar dat je weet dat dit ook deel uitmaakt van je job, dan zal de werkgever daar veel minder over vallen.

6.?Hoeveel wil je verdienen?

Ga na wat je marktwaarde is: hoeveel verdient iemand met jouw opleiding en ervaring? Bepaal van tevoren wat je minimumeis is en vraag een hoger bedrag. Op die manier valt er nog te onderhandelen. En bedenk wat je ‘wisselgeld' is. De kans is reëel dat de werkgever zegt: “Hoger dan dit loon kunnen we niet gaan”. Zorg dat je op dat moment een lijst bij de hand hebt met andere dingen die misschien wel kunnen: een laptop, een gsm, een bedrijfswagen…

7.?Waarom moeten we jou aanwerven en niet een andere kandidaat?

Zorg dat je zelfverzekerd overkomt. Als jij niet zeker bent dat je de job moet krijgen, hoe kan een werkgever het dan zijn? Som bondig je goede eigenschappen op. Verwijs naar ervaring, interesses, opleiding, tewerkstellingsmaatregelen,... Overtuig de werkgever van je kwaliteiten. Dit is het moment om je beste beentje voor te zetten!

8.?Wat zijn je sterke punten?

Overloop eerst nog eens de vacature om te zien welke eigenschappen en vaardigheden de werkgever vraagt. Som enkele van deze vaardigheden op en geef telkens een voorbeeld. Haal je aan dat je een flexibele werkkracht bent, leg dan concreet uit hoe dit in een vorige job gebleken is. “Toen ik als webredacteur werkte, gebeurde het regelmatig dat ik de dag zelf nog nieuwe opdrachten kreeg voor artikels die binnen de twee uur klaar moesten zijn. Ik vond het fijn dat mijn job niet voorspelbaar was en nam die extra taken er met plezier bij zonder te stressen.”

9.?Wat zijn je zwakke punten?

Noem geen zwakke punten die een directe negatieve invloed hebben op de job. Vermeld een eigenschap die een pluspunt is voor de job. Als je solliciteert naar een boekhoudkundige functie, kan je zeggen dat je erg perfectionistisch bent. Voor sommige functies is dit nefast, maar voor een boekhouder is het eerder een positief punt. Ook punten die je zelf als negatief ervaart, maar waar je al aan gewerkt hebt, kan je gebruiken. Geef net zoals bij je positieve eigenschappen een woordje uitleg.

10.?Ben je niet te jong/te oud voor deze job?

Benadruk de voordelen van jouw leeftijd. Ben je een oudere werknemer? Dan heb je veel werkervaring en maturiteit. Je weet wat je wilt, je bent standvastig en verantwoordelijk… Ben je een jongere werknemer? Dan ben je flexibel en dynamisch. Je werkt snel en bent niet vastgeroest in principes en werkmethodes…

Meer sollicitatietips vind je op www.vdab.be/solliciteren.