De staten-generaal over vliegroutes rond Zaventem is voor na de lokale verkiezingen

De staten-generaal over vliegroutes rond Zaventem is voor na de lokale verkiezingen

Een staten-generaal over de vliegroutes van en naar de luchthaven van Zaventem komt er pas na de lokale verkiezingen. De rechtbank in Brussel besliste dat zo'n overleg met alle belanghebbenden er tegen 17 september moet komen. "Maar het heeft geen zin om burgemeesters uit te nodigen voor dat overleg als dat na de verkiezingen met andere mensen moet worden voortgezet", klinkt het op het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Na een vordering die ingediend was door de gemeenten Vilvoorde, Machelen, Wemmel, Grimbergen en Meise hadden ingediend, besliste de rechtbank in Brussel op 30 mei dat de vliegroutes over de noordrand moeten worden aangepast op straffe van dwangsommen van 50.000 euro per inbreuk. De federale regering krijgt daarvoor 90 weken de tijd. De rechter beval ook dat er ten laatste op 17 september een staten-generaal gehouden zou worden. Die zou een advies moeten uitbrengen over de vliegroutes, over de langbeloofde "vliegwet" en over een pact rond de toekomst van Brussels Airport.

Maar die staten-generaal komt er pas na de gemeenteraadsverkiezingen, als de nieuwe bestuursploegen in de verschillende betrokken gemeenten zijn geïnstalleerd. Minister Bellot benadrukt dat hij voor een breed overleg wil gaan.

Verschillende bewonersorganisaties zijn verwonderd dat de minister niet tegen het vonnis in beroep is gegaan, maar het tegelijkertijd niet uitvoert.

bron: Belga