"De signalen zijn positief"

"De signalen zijn positief"

"De signalen voor de partij zijn positief. Hopelijk kunnen we snel aan de slag want we hebben geen tijd te verliezen." Dat zei Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open Vld, deze voormiddag aan Belga bij de stembusgang in Rillaar, deelgemeente van Aarschot. Rutten arriveerde even voor 10.30 uur per fiets aan het stembureau, samen met haar parter. "We hebben gisterenavond goed gefeest", zei Rutten. In Rillaar, deelgemeente van de stad Aarschot waar ze burgemeester is, vond zaterdagavond de derde editie van de Rillaarse Nacht plaats. De deuntjes van "Leef" van André Hazes junior zaten nog in haar hoofd. "Heel het dorp was op het schlagerfestival. Ik ben wel op tijd gaan slapen."

De verwachtingen zijn best wel hooggespannen bij Rutten, die in de kieskring Vlaams-Brabant de lijst van Open Vld voor het Vlaams Parlement trekt. "De voortekens zijn gunstig. Wij zijn een partij die samenwerkt. Dat zal nodig zijn. De vrees voor een blokkade bij de regeringsvormingen leeft."

Bij de analyse van de aanloop naar de verkiezingen werd gesteld dat Open Vld niet zwaar gewogen heeft op de campagne. Die kritiek legde Rutten naast zich neer. "Ik luister naar de kiezer. Niet naar opiniemakers of journalisten."

De vorige stembusgang, de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar, draaide uit op een klinkend succes voor Rutten, zowel persoonlijk als voor haar partij. Of deze verkiezingen nu spannender zijn? "Elke verkiezing is spannend. Voor deze stembusgang heb ik ook alles gegeven."

bron: Belga