De 'post-vakantieblues' en wat je er aan kan doen

De 'post-vakantieblues' en wat je er aan kan doen

Eenmaal terug op de werkvloer lijkt het ontspannende vakantiegevoel nog sneller te vervagen dan je goudgebruinde teint. Volgens statistieken kampt ruim acht op de tien personen met de post-vakantieblues en zijn ze alle voordelen van hun plezierreis al vergeten.

"Op vakantie kan je doen wat je wil. Hierdoor heb je meer plezier, feest je meer en drink je meer dan je normaliter zou doen", vertelt Jane Pernotto Ehrman, dokter en antistress-specialist, tegen Refinery29. "In plaats van uitgeslapen kom je meestal uitgepeigerd thuis. Als je dan nog eens geconfronteerd wordt met het vooruitzicht van de dagelijkse sleur en kantoorperikelen, is het geen verrassing dat de meeste mensen de moed in de schoenen laten zakken." Wij geven je daarom enkele tips om de blues tegen te gaan.

sea-beach-holiday-vacation

1. Plan je volgende reis

Wil je niet in een zwart gat vallen als je opnieuw thuis komt? Begin dan al je volgende trip te plannen. Dat kan een kort weekend aan zee of een citytrip zijn, maar evengoed een safari in Afrika of een luilekker vakantie op een tropisch strand in Bali. Wie bovendien vroeg begint, komt vaak ook goedkoper uit.

2. Beweeg en eet gezond

Tijdens je vakantie eet en drink je doorgaans meer in het dagdagelijkse leven, waardoor je niet blakend van gezondheid terug thuis arriveert. Ehrman raadt daarom aan om te minderen met alcohol en meer te sporten. "Veel lichaamsbeweging vermindert de stress. Hierdoor zul je ook sneller in slaap vallen." (zie volgende tip)

3. Haal slaaptekort in

Verschillende gelukkige enkelingen vertoeven tijdens hun vakantie in een ver paradijs. Daarbij hoort jammer genoeg ook een lange vliegreis en een jetlag. Probeer daarom wat slaap in te halen en kruip steeds op hetzelfde uur onder de wol. Zo bouw je een slaapritme op en heb je een betere nachtrust.

4. Plan een buffer

Volgens Ehrman is het slim om een paar dagen eerder thuis te komen dan je eerste werkdag. Zo kan je afkicken van vakantiegewoontes en wennen aan je normale routine.

5. Wees toerist in je eigen stad of dorp

Het mooie van reizen is dat het je de ogen opent en je met volle teugen geniet. Heb je dat al eens geprobeerd in je eigen stad of dorp? Doe alsof je een toerist bent, praat met vreemden, maak foto's of ga eens lekker uit eten. Door je dagelijkse leven te revolutioneren hou je het vakantiegevoel vast.

6. Deel je reis

Spreek na je vakantie af met je reispartners om de mooiste vakantieherinneringen op te halen. Als je niet wil opscheppen tegen vrienden, kan je nog altijd je avontuurlijke verhalen kwijt op reisblogs en forums.

7. Ga op zoek naar alternatieven

Als je tocht huiswaarts vooral bemoeilijkt wordt door het feit dat je weer aan het werk moet, vraag je dan eens af of het niet tijd wordt om uit te kijken naar alternatieven. Dit doe je best als je nog fris bent van de vakantie en openstaat voor nieuwe ervaringen.

 

Om jullie nog beter en sneller te informeren, splitsen wij onze pagina's in een NL & FR versie. Ga snel naar Metro België voor het Nederlandstalige nieuws!