‘De poppenmaker van Krakau': het verdict

‘De poppenmaker van Krakau': het verdict

"Op het eerste gezicht trok het boek me niet aan omdat sprekende poppen niet realistisch zijn en ik niet hou van magische verhalen. Toen ik de eerste pagina's begon te lezen was ik evenwel dadelijk mee in het verhaal en kon ik niet meer stoppen met lezen. De oorlog werd schrijnend beschreven en het magische verhaal voegde er een extra hoopgevende laag aan toe. Het geheel verliep naadloos in elkaar over." Sabrine (administratief medewerker, 44)

Wat vond je positief?

"De originele invalshoek. Het verhaal blijft beklijvend maar omdat het vanuit een levende pop wordt verteld, voelt het toch wat warmer aan. De gruwelijke werkelijkheid krijgt een filter over zich heen. Ook de personages, zeker Jozef en de poppenmaker, werden zo goed uitgewerkt dat je er je echt mee kon identificeren." Sien (presentatrice, 27)

"Het is een mooi, aangrijpend boek dat op een bijzondere manier de Holocaust in beeld brengt. De vergelijking van de oorlog in de poppenwereld en de oorlog in de mensenwereld is knap uitgewerkt." Ellen (bediende, 31)

Wat negatief?

"Ik moest mezelf wat moed inpraten om verder te lezen in het begin. In het eerste deel van het boek gebeurt er op zich weinig, veel gaat over karakterbeschrijving en een hechte band die ontstaat tussen mensen waarbij de pop dan een grote rol speelt. Pas op het einde komt er spanning en veel emotie aan te pas." Evelien (test analist, 30)

"De manier van schrijven voelde soms wat kinderachtig aan. Ook de flashbacks naar het land van de poppen waren er wat over voor mij. Ik vind het moeilijk om dan nog een geloofwaardig verhaal te volgen over een oorlog die echt heeft plaatsgevonden." Sien

Welke levensles heb je meegekregen?

"Fantasie en realiteit zijn soms niet zo ver van elkaar. Soms moet je erin vluchten om een uitweg te kunnen vinden." Jasmin (medewerker Europees wijk, 34)

"Zie in alles iets positief. Dat is er namelijk altijd." Marye (dossierbeheerder, 36)

"Dat (h)echte vriendschappen belangrijk zijn en de nodige steun kunnen geven in moeilijke tijden waardoor de hoop niet verloren gaat." Caroline (bediende, 42)

Zou je het boek aanraden?

"Zeker, het is voor alle leeftijden en iedereen kan er iets anders uithalen. Het maakte iets in me los." Marye

"Het boek vertelt een mooi verhaal over vriendschappen en de keuzes die mensen maken met op de achtergrond de gruwel van WOII. Door de wijze waarop de oorlog wordt aangehaald, gaan historische aspecten verloren. Dit vind ik spijtig." Caroline