De parkeerplaats van een miljoen

Dacht je dat jij al duur betaalde voor je parkeerplaats, dan heb je het mis. Een zakenman in Hongkong heeft namelijk bijna een miljoen dollar neergeteld voor een parkeerplaats, ondanks de economische vertraging die er na meer dan vijf maanden van politieke crisis heerst.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Voor de parkeerplaats betaalde Johnny Cheung Shun-yee 7,6 miljoen Hongkongse dollar, of zo'n 970.000 dollar (870.000 euro). Dat komt overeen met het dertigvoud van het gemiddelde jaarloon in Hongkong. Dat toont nog eens grote financiële ongelijkheid in de Hongkongse samenleving aan, waar een op de vijf inwoners onder de armoedegrens leeft.

Voor een appel en een ei

De parkeerplaats in kwestie bevindt zich in The Center, de op vier na hoogste wolkenkrabber in de stad, die twee jaar geleden voor een recordbedrag van meer dan 4,5 miljard euro verkocht werd. De aankoop gebeurde op het moment dat de economie de gevolgen van de betogingen begint te voelen, voornamelijk in de vastgoedsector. Voor magnaten is het geen groot bedrag, vergeleken met de waarde van de verdiepingen aan bedrijfsruimten die ze bezitten, verklaart Stanley Poon, algemeen directeur van Centaline Commercial aan Bloomberg. Kleine bedrijven daarentegen moeten de deuren sluiten omdat ze de huur niet kunnen betalen, en burgers hebben het moeilijk om een redelijke woning te vinden.