«De Overheid is geen lelijk overbevolkt kantoor»

«De Overheid is geen lelijk overbevolkt kantoor»

“De overheid bestaat niet”, zeggen ambtenaren vaak. Ze ervaren als geen ander hoe culturen, werkstijlen en procedures kunnen verschillen van de ene tot de andere organisatie.

Of zoals Hans D'Hondt, top­ambtenaar van de FOD Financiën zegt in Knack: “Als er over de overheid wordt gesproken, denken veel mensen aan één groot, overbevolkt lelijk kantoor in Brussel. Maar in dit land zijn er veel overheden.”

En de ambtenaar. Bestaat die? “Ik ben nu sinds een jaar ambtenaar”, zegt een manager van een hogeschool. “Niet dat dit statuut iets zegt over mijn job of mijn werkgever. Er zijn veel overeenkomsten met mijn vorige job in de privé. Het duidelijkste bewijs van mijn overheidsjob: ik word betaald door het ministerie van Onderwijs.”

De cruciale vragen voor wanneer je werk zoekt zijn daarom: Bij welke overheid wil je werken? Werk je liever in een grote of kleine organisatie? Rond dagdagelijkse thema's of abstracter? Ver of dichtbij huis? Speel je graag creatief in op wisselende situaties? Of zoek je vooral een zekere job?

De selectie van een passende organisatie is cruciaal. Specialisten van Le Forem, Actiris, VDAB en Selor helpen je hier zeker verder mee.

 

Foto: Pexels