De mens komt uit sterrenstelsels hier ver vandaan

Dat mensen uit verschillende deeltjes bestaan, weten we al langer. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat die materie voor een groot deel uit andere, verre sterrenstelsels komt
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

.

De wetenschappers gebruikten computersimulaties om uit te pluizen hoe de materie om ons heen in de Melkweg is terechtgekomen. Ze ontdekten dat veel te wijten is aan supernova explosies. Dat is een verschijnsel waarbij een ster op een spectaculaire manier explodeert. Bij die explosies zijn er grote hoeveelheden materie vrijgekomen, die zich door het hele universum konden verspreiden dankzij krachtige galactische winden.

Dat betekent dat de deeltjes, waaruit ook wij zijn samengesteld, heel lang geleden en miljarden kilometers ver zijn ontstaan. Maar liefst 50% van alle atomen in onze eigen Melkweg komen uit andere sterrenstelsels. Deze bevindingen werden neergepend in het vlakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Ruimtereizigers

"Als je weet dat de materie waaruit wij zijn samengesteld afkomstig is van andere sterrenstelsels, dan kunnen we onszelf beschouwen als ruimtereizigers of immigranten uit andere sterrenstelses", besluit astrofysicus Daniel Anglés-Alcázar met enige flair.