De meeste Facebookvrienden geven niets om jou

De meeste Facebookvrienden geven niets om jou

Ron Dunbar, professor Evolutionaire Psychologie aan de universiteit van Oxford, was benieuwd of het aantal vrienden op Facebook iets zegt over hoeveel mensen je in het echt om je heen hebt. Om met een antwoord op de proppen te komen, vergeleek hij meer dan 3.000 proefpersonen tussen de 18 en 65 jaar.

Ze hadden gemiddeld 150 Facebookvrienden en gaven aan dat ongeveer 27% daarvan echte vrienden waren. Maar dat aantal werd sterk overschat. Als gevraagd werd op hoeveel vrienden ze konden rekenen tijdens een emotionele crisis, kwamen de meesten niet verder dan vier. Zo'n veertien vrienden zouden nog wel hun medeleven uiten.

"Mensen met een opvallend groot online netwerk hebben in verhouding niet meer goede vrienden dan anderen. Wel kunnen ze meer vage kennissen tot hun vriendenkring rekenen", schrijft Dunbar. Tegelijkertijd vindt hij de uitkomsten van zijn studie niet vreemd. "Je hersenen kunnen maar een bepaalde dosis vriendschap aan. Je deelt je emoties dus maar met een beperkt aantal mensen en dat doe je face-to-face met vrienden met wie je gedurende lange tijd een vertrouwensband hebt opgebouwd. En dat zijn er nu eenmaal niet zo veel."