De manieren waarop de VS een oorlog met Cuba wou uitlokken

Na decennia van spanningen beginnen onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Cuba om de relaties tussen beide landen weer te ontdooien. Eigenlijk ongelofelijk als je nadenkt over het feit dat de VS het land al meer dan een halve eeuw probeert te saboteren. Zeker tijdens de jaren zestig deden de wildste plannen de ronde bij het Amerikaanse militaire bestuur.

Tegenwoordig zijn die plannen openbaar voor het publiek, maar jarenlang waren ze 'top secret' en alleen maar bestemd voor de ogen van de legerleiding. METRO maakte een selectie.

  • Een Cubaanse aanval op een Amerikaans commercieel vliegtuig in scene zetten. De Amerikaanse Brigadier Generaal William H. Craigh stelde voor een drone van de CIA te camoufleren als commercieel vliegtuig. Het toestel zou op zijn beurt dan een noodsignaal uitzenden en vanop afstand door de CIA opgeblazen worden. Cuba zou snel als schuldige aangeduid worden.
  • Foto's van Fidel Castro bewerken zodat hij obees leek. Gedoopt als 'Operation Good Times' was het een van de eenvoudigere plannen. Foto's van Fidel Castro zouden zo bewerkt worden zodat het leek dat hij een bourgondisch leven leidde terwijl zijn volk honger leed.

Fidel2

  • Gratis vliegtickets naar de buurlanden verspreiden. Nog een absurd plan. De Amerikaanse overheid dacht erover na om vliegtuigtickets, enkele vlucht weliswaar, naar Mexico en Venezuela uit de lucht te laten vallen. Amerikaanse vliegtuigen zouden de tickets verspreiden met als doel "onrust en verdeeldheid onder het Cubaanse volk te verspreiden." Opvallend genoeg zouden er geen tickets met bestemming VS uitgedeeld worden.
  • Een aanval vanuit Guantanamo Bay uitlokken. Ook een voorstel was om de Amerikaanse soldaten die gestationeerd waren in Guantanamo Bay een 'tegenoffensief' te laten uitvoeren door realistische geluiden van geweervuur rond de basis te laten horen. Zo zouden de soldaten denken dat ze belegerd werden, en daarop zouden ze dan in tegenaanval gaan met uiteindelijk doel het Cubaanse bestuur omver te werpen.
  • De Cubaanse piloten pesten. Deze is waarschijnlijk een van de simpelste en goedkoopste manieren waarop de Amerikanen de Cubanen een hak wilden zetten. Door beledigingen als "Ik krijg je wel, rode rotzak die je bent," over de radio te sturen wilden ze de Cubaanse piloten demotiveren.

Deze hele lijst is nog heel wat langer, maar deze geeft wel een mooi beeld van hoe graag de Verenigde Staten Castro van de macht wilde verdrijven. Veel van de plannen kunnen gezien worden als landverraad, maar de bedenkers ervan werden niet gestraft, integendeel. Brigadier Generaal William H. Craig werd later gepromoveerd tot Generaal en stond een tijd lang aan het hoofd van de militaire tak van de NSA, diezelfde NSA die recent in opspraak kwam door de lekken van Edward Snowden.