De Lijn onderzoek alternatieven voor afschaffing tramlijn 22 in Gentbrugge

De Lijn Oost-Vlaanderen zegt over enkele weken met een concreet alternatief te komen voor het afschaffen van de twee haltes van tramlijn 22 langs het viaduct van de E17 in Gentbrugge, omdat daar trams moeten worden gestald. Dat meldt de openbaarvervoermaatschappij. Zondag plannen reizigersvereniging TreinTramBus en buurtbewoners een protestactie tegen de plannen van De Lijn om de twee haltes tellende tramlijn af te schaffen. Onder muzikale begeleiding van volkszanger Wim Claeys en verteller Noël Callebaut zullen ze zondagvoormiddag samen trammen naar de Kouter.

Eind vorig jaar kondigde De Lijn aan dat de twee haltes tellende lijn afgeschaft wordt, omdat de sporen onder het viaduct nodig zijn om bijkomende trams te stallen, door de levering van zestien nieuwe (lange) albatrostrams dit jaar in Gent. Die nieuwe trams verhogen de capaciteit op het hele tramnet met ongeveer een kwart.

Op vraag van Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) zegt De Lijn nu over enkele weken een concreet alternatief te zullen voorstellen. De vervoersmaatschappij bekijkt niet alleen alternatieven voor de bediening van de twee haltes, maar onderzoekt ook de mogelijkheid om de wijk ter hoogte van de Braemkasteelstraat beter te ontsluiten met het openbaar vervoer.

"We tekenen momenteel een aanvullende busbediening uit, die we als proef willen invoeren om het reizigerspotentieel te onderzoeken", zegt regiodirecteur Dirk Busschaert in een persbericht. "Zo zullen we ervoor zorgen dat de wijk, de scholen, het dienstencentrum en de Gentbrugse Meersen aansluiting vinden op tramlijn 2 (de huidige tramlijn 21, red.), die een hoogwaardige verbinding naar het Gentse stadscentrum verzorgt."

De frequentie van tramlijn 2 gaat ook omhoog en dankzij grotere trams zullen er 45 procent meer reizigers vervoerd kunnen worden.

bron: Belga