De laatste 48 uur voor de marathon

De laatste 48 uur voor de marathon

Rust, rust en nog eens rust

Eén week voor de wedstrijd begint wellicht het moeilijkste gedeelte van de training: het rusten. Maandenlang heb je jezelf gedwongen om wekelijks drie à vier keer te sporten, dus het gaat volledig tegen je natuur in om 's avonds tv te kijken en je lichaam de broodnodige rust te gunnen. Onze grootste uitdaging eenmaal in New York? Niet toegeven aan de drang om de stad te verkennen, maar braaf binnen blijven om die benen niet te veel te vermoeien.

Koolhydraatloading

Drie dagen voor de wedstrijd is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende koolhydraten heeft opgenomen zodat een ontmoeting met de fameuze man met de hamer vermeden kan worden. Omdat er een limiet staat op het aantal gram koolhydraten dat je lichaam per uur kan opnemen, is het verstandig om verspreid over de dag verschillende koolhydraatrijke snacks naar binnen te spelen zodat je lichaam de koolhydraten kan opstapelen. Tijdens de marathon is het de bedoeling om de voorraad koolhydraten op peil te houden met energiegels en sportdranken.

Eerst water, de rest komt later

Veel water drinken is belangrijk voor iedereen, maar als marathonloper moet je er zeker voor zorgen dat je gehydrateerd blijft voor en tijdens de wedstrijd. Je zou de dag ervoor je water eventueel gedeeltelijk kunnen vervangen door een sportdrank om extra koolhydraten binnen te krijgen. Belangrijk is wel om alcohol koste wat het kost te vermijden, want dit kan je prestaties spectaculair doen dalen.

Inpakken en wegwezen

Om gestresseerde situaties net voor de wedstrijd te vermijden, zorg je er best voor dat je vooraf gepakt en gezakt bent. Dat kan gaan van simpele dingen zoals je rugnummer vooraf gaan oppikken, en het klaarleggen van je loopoutfit- en gel. Maar ook minder evidente zaken zoals het afplakken van je tepels of dijbenen om schuring te vermijden of het knippen van je teennagels zodat ze niet gaan bloeden, zijn belangrijk. Verder kan het ook handig zijn om vooraf te bekijken hoe je tot aan de start van de wedstrijd geraakt en welke route je precies moet volgen.

De morgenstond heeft goud in de mond

Zet je alarm en zorg dat je vroeg uit de veren bent. Idealiter eet je minstens drie uur op voorhand je laatste maaltijd zodat deze niet op je maag gaat liggen tijdens de wedstrijd. Maak je vooral niet druk als je onrustig slaapt op de dag voor de wedstrijd. Zolang je ervoor zorgt dat je in de week voor de wedstrijd genoeg gerust hebt, zal één nachtje minder slaap je prestaties niet beïnvloeden

Mare Hotterbeekx

Heb je zin om er zelf aan te beginnen? Bekijk dan de bovenstaande video.